Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018, η Δ’ τάξη πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας με στόχο να κάνει ένα ταξίδι στα Κλασικά χρόνια του Περικλή.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το ύψους 2,09 μέτρων χάλκινο άγαλμα του Δία ή του Ποσειδώνα με τις πολλές λεπτομέρειες. O θεός, σε έντονο διασκελισμό, τεντώνει μπροστά το αριστερό χέρι, ενώ με το δεξί κρατούσε τον κεραυνό ή την τρίαινα.
Στη συνέχεια, μεγάλο θαυμασμό προκάλεσε το μεγαλοπρεπέστερο χυτό άγαλμα αλόγου με αναβάτη που σώζεται από την ελληνική αρχαιότητα. Η κίνηση και η ανατομία του ζώου αποδίδονται με τρόπο απόλυτα ρεαλιστικό. Ο αναβάτης είναι μικρός σε ηλικία και διαστάσεις και η μικροσκοπική και άσχημη μορφή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το υπερήφανο, μεγαλόσωμο ζώο.
Τέλος, παρατηρήσαμε με προσοχή και θαυμασμό τον νεαρό, γυμνό άνδρα που παριστάνεται όρθιος και στηρίζεται με ολόκληρο το πέλμα στο αριστερό σκέλος. Το δεξί του πόδι, λυγισμένο στο γόνατο, φέρεται λοξά προς τα δεξιά και πίσω, ακουμπώντας με τα δύο εσωτερικά ακροδάχτυλα στο έδαφος. Ο «Έφηβος των Αντικυθήρων» έχει ερμηνευτεί κατά καιρούς ως Απόλλωνας, Ερμής που κρατά κηρύκειο και ρητορεύει, Ηρακλής με ρόπαλο ή λεοντή, νικητής αθλητής που φέρει έπαθλο.
Η πλειονότητα των μελετητών διχάζεται ανάμεσα σε δύο επικρατέστερες απόψεις. Η πρώτη ταυτίζει τη μορφή με τον Αργείο ήρωα Περσέα, που επιδείκνυε με το δεξί χέρι την κεφαλή της Μέδουσας. Η δεύτερη άποψη ταυτίζει τον Έφηβο με τον Τρώα πρίγκηπα Πάρη, που κρατούσε στο προτεταμένο δεξί χέρι το μήλον της Έριδος.
Το ταξίδι μας τελείωσε με μία σύντομη επίσκεψη στη ρωμαϊκή περίοδο και το χάλκινο άγαλμα του αυτοκράτορα Oκταβιανού Aυγούστου (27 π.Χ. - 14 μ.Χ). Φοράει χιτώνα με κατακόρυφη πορφυρή ταινία και χλαμύδα. Το δεξί χέρι του υψώνεται σε χειρονομία επίσημου χαιρετισμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου