Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (3 Δεκεμβρίου)

3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μια  ημέρα αφιερωμένη σε όλους αυτούς που ζουν τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο, σε όλους αυτούς που βρίσκουν τον τρόπο να χαμογελάνε μέσα από πολλές και διάφορες δυσκολίες.

Η αναπηρία δεν είναι κάτι «κακό» ή «παράξενο»... είναι απλά ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό κάποιων ανθρώπων! Εξάλλου όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα!

Αυτό το μήνυμα θέλησε το σχολείο μας να μεταφέρει στους μικρούς μαθητές μας και για αυτόν τον λόγο διάφορες δράσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, ενώ θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, σε όλες τις τάξεις.

Η αρχή έγινε με τη δημιουργία σχετικών αφισών που γέμισαν την είσοδο του σχολείου με όμορφες εικόνες και θετικά μηνύματα. 

Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής τα παιδιά συζήτησαν για το θέμα της αναπηρίας και της διαφορετικότητας που κατ' επέκταση παρατηρείται, καθώς και για τους τρόπους που θα έπρεπε αυτή να αντιμετωπίζεται μέσα και έξω από τα σχολεία. Σε αυτό βοήθησε και προβολή σχετικής ταινίας. 

Επιπλέον, σε μία προσπάθεια ανάπτυξης της ενσυναίσθησης, οι μαθητές δοκίμασαν γνωστά παιχνίδια και αθλήματα, προσαρμοσμένα σε... «συνθήκες αναπηρίας». Πέρα από την παραδοσιακή μας «Τυφλόμυγα», έπαιξαν «Goalball»- παιχνίδι με σκοπό το τέρμα και με μπάλα με ενσωματωμένο κουδουνάκι που εξυπηρετεί έναν τυφλό αθλητή να την αντιλαμβάνεται, κρίκους με κλειστά μάτια (πέτυχαν μάλιστα και αρκετούς!), καθιστό βόλεϊ και hockey με το ένα χέρι, αφού το άλλο ήταν υποχρεωτικά πίσω από την πλάτη τους. 

Την τελευταία ώρα της Παρασκευής, έγινε συνδιδασκαλία σε δύο τμήματα ίδιας τάξης, κατά την οποία κύριος στόχος ήταν τα παιδιά να βιώσουν το σύνθημα «δεν εξαιρούμε κανέναν»! Για τον σκοπό αυτό έπαιξαν τα «Μουσικά Στεφάνια» με αλλαγμένο τον βασικό κανόνα: ενώ δηλαδή σε κάθε γύρο αφαιρούνταν ένα διαθέσιμο στεφάνι, κανένας παίκτης δεν έβγαινε από το παιχνίδι, αφού όλη η ομάδα μαζί προσπαθούσε με συνεργασία και αλληλοστήριξη να χωρέσουν περισσότερα παιδιά στο ίδιο στεφάνι- αρκεί να μην εξαιρούνταν κανένας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου