Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Δράση Νο3 - Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ

Όλον τον χρόνο που το Σχολείο μας συμμετείχε στο εθνικό, καινοτόμο πρόγραμμα «Σχολεία για όλους» - Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία, προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε δράσεις με στόχο την ενίσχυση του σχολικού δημοκρατικού πολιτισμού, τη συμπερίληψη όλων στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η λέξη «ΑΓΑΠΗ» από όλους προς όλους έγινε δεδομένη αξία, για αυτό και ήταν η πρωταγωνίστρια στην τελική δράση της ακαδημαϊκής χρονιάς, στο Πολυπολιτισμικό μας Φεστιβάλ! Ένα φεστιβάλ που αγκάλιασε την ποικιλομορφία 17 χωρών και ανέδειξε την ομορφιά 17 διαφορετικών πολιτισμών!!! Ένα Φεστιβάλ που κατά τη διάρκεια τόσο της διοργάνωσης όσο και της υλοποίησής του, μας θύμισε πολλές φορές ότι είμαστε ένα Σχολείο με ΑΓΑΠΗ και ΕΛΠΙΔΑ για όλους!  Γιατί όταν είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο απ’ αγάπη και ελπίδα…

Από το Πάσχα και μετά ολόκληρο το Σχολείο δούλευε σε ρυθμούς Φεστιβάλ. Παράλληλα με τα μαθήματα και με την προετοιμασία της γιορτής λήξης της ΣΤ τάξης, κόντρα στον απίστευτα ζεστό καιρό των τελευταίων ημερών, παρά τον γενικό φόρτο εργασίας όλων… όλοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, δούλεψαν για να γίνει αυτό το Φεστιβάλ μια υπέροχη πραγματικότητα!

Κάθε τμήμα ανέλαβε να δημιουργήσει ένα (ή και περισσότερα…) κολλάζ μιας από τις 17 χώρες καταγωγής των μαθητών μας. Οι μαθητές έψαξαν υλικό στο διαδίκτυο, συγκέντρωσαν πληροφορίες και εικόνες και επέλεξαν αντιπροσωπευτικά στοιχεία κάθε χώρας και πολιτισμού.

Οι γονείς των εν λόγω χωρών έψαξαν κι έφεραν στο Σχολείο μας ιδιαίτερα, παραδοσιακά αντικείμενα, βιβλία, φορεσιές, χαρτονομίσματα, διακοσμητικά, φαγητά και ό,τι άλλο χαρακτηριστικό θεώρησαν ότι εξέφραζε την κουλτούρα της χώρας τους, προκειμένου να τα γνωρίσουν σε όλους τους μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί που ανέλαβαν την υλοποίηση της δράσης, συνεργάστηκαν με πολύ μεράκι και προθυμία, συχνά αλλάζοντας ρόλους, προκειμένου να ετοιμαστούν τα τραγούδια και οι χοροί της διοργάνωσης, τα βιωματικά, χειροποίητα παιχνίδια για τους μαθητές, αλλά και η τεχνική και ηχητική κάλυψη της γιορτής. Οι πρόβες ήταν πολλές και συνεχείς σε κάθε πιθανό, διαθέσιμο χώρο του Σχολείου: στις τάξεις, στους διαδρόμους, στην είσοδο, στην αυλή! Οι μαθητές και οι μαθήτριες με περισσή αυταπάρνηση, πολύ κέφι, καλή διάθεση (και ενίοτε και λίιιιιγη μουρμούρα) προσπαθούσαν κάθε φορά να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό!

Τέλος, γονείς και εκπαιδευτικοί σε συνεργασία, «έστησαν» με προσοχή και καμάρι τα περίπτερα της πολυπολιτισμικής έκθεσης, διακόσμησαν τον εσωτερικό χώρο του Σχολείου, έστρωσαν τραπέζι με καλεσμένους… όλους και φαγητά από… πολλές χώρες και γέμισαν την αυλή, όπου πραγματοποιήθηκε το τελευταίο μέρος του Φεστιβάλ, με σημαίες και καρτέλες με την λέξη «Σ’ αγαπώ» σε 17 γλώσσες!


Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε δυο ημέρες. Την πρώτη ημέρα, την Τρίτη, 11/06/2024, η έκθεση φιλοξένησε μόνο τα παιδιά, τα οποία με ξεναγούς τους δασκάλους τους διάβασαν και έμαθαν για τις άλλες χώρες, άγγιξαν και επεξεργάστηκαν τα «ξένα» αντικείμενα και εντυπωσιάστηκαν από τα πολλά και τα διάφορα. Σε δεύτερο χρόνο, κλήθηκαν  να βρουν και να συμπληρώσουν στο ατομικό τους καρτελάκι με τη λέξη «Σ’ αγαπώ», τις γλώσσες από τις 17 που τους έλειπαν. Τέλος, επειδή κάθε δράση για παιδιά εκτός από εκπαιδευτικό χαρακτήρα πρέπει να έχει και ψυχαγωγικό, έπαιξαν με χειροποίητα, βιωματικά παιχνίδια! Οι μικρότερες τάξεις «πάλεψαν» με παζλ από εικόνες σημαντικών μνημείων διαφόρων χωρών που είχαν ήδη δει και γνωρίσει στα διαφορετικά κολλάζ, ενώ οι μεγαλύτερες έπαιξαν το παιχνίδι «Μάντεψε τη χώρα» κατά το οποίο με κατάλληλες ερωτήσεις και συνειρμικές σκέψεις έπρεπε να καταφέρουν να βρουν ποια χώρα είχαν στερεωμένη στο κεφάλι τους…


Η δεύτερη μέρα, η Τετάρτη, 12/06/2024 ήταν το αποκορύφωμα του Φεστιβάλ! Γονείς και μαθητές περιηγήθηκαν στην έκθεση πολιτισμών, δοκίμασαν πεντανόστιμα φαγητά από διαφορετικές χώρες (οι μαθητές μάλιστα έκαναν συλλογή τα σημαιάκια, ανάλογα με τα φαγητά της κάθε χώρας που δοκίμαζαν!), συνομίλησαν και αντάλλαξαν εμπειρίες με άλλους γονείς και μαθητές που κινούνταν στον χώρο της έκθεσης, ακόμα και αν δεν ήταν από το τμήμα τους και τέλος μαζεύτηκαν, μαζί με αρκετούς καλεσμένους από τον Δήμο Νέας Σμύρνης, από τα συστεγαζόμενα σχολεία και πρώην συναδέλφους του 4ου Δημοτικού,  στον χώρο του γηπέδου μπάσκετ, προκειμένου να παρακολουθήσουν το τελευταίο μέρος του Φεστιβάλ: χαιρετισμούς, τραγούδια και χορούς με στοιχεία ελληνικά και όχι μόνο!!!


 

(To βίντεο της γιορτής θα σταλεί με σύνδεσμο στα email των κηδεμόνων)

Λίγο πριν την έναρξη του γλεντιού που θα ακολουθούσε (γλέντι με ζωντανή, ελληνική μουσική που διοργάνωσε και υλοποίησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας) και εν μέσω χαιρετισμών και ευχαριστιών, ανακοινώθηκε επίσημα και η συνταξιοδότηση της Διευθύντριάς μας κας Ανθής Μαντζαβράκου, η οποία έκλεισε τον κύκλο της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας με συγκίνηση, χαμόγελα και την πιο μεγάλη και ζεστή αγκαλιά!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Η χρονιά μας τελειώνει γεμάτη δημιουργικές εμπειρίες.

Η διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Εικαστικό μας κ. Αθανασιάδη Θάνο για το εξαιρετικό εποπτικό υλικό που έφτιαξε για την Α τάξη.

Ένα πολύχρωμο επιδαπέδιο Αλφαβητάρι, για να γίνει η Ανάγνωση «παιχνίδι»!



Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Οι Γ' τάξεις στο κολυμβητήριο

Ένας ακόμα κύκλος επιτυχημένων μαθημάτων κολύμβησης, στο πλαίσιο του αντικειμένου της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο, ολοκληρώθηκε!

Αυτή τη φορά ήταν οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες των τριών τμημάτων της Γ’ τάξης που είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το υγρό στοιχείο, να μάθουν βασικά στοιχεία ελεύθερου και ύπτιου στυλ κολύμβησης, να εξασκήσουν τις βουτιές από την επιφάνεια του νερού και από τον βατήρα και φυσικά να παίξουν στο τελευταίο μάθημα και να κλείσουν με γέλια, χαμόγελα και παγωτά τη διαδρομή αυτής της όμορφης εμπειρίας.

Κύριε Παναγιώτη, κυρία Χρύσα και κυρία Χριστίνα σας ευχαριστούμε που σταθήκατε δίπλα στα «παιδιά μας», τα κάνατε να αγαπήσουν το νερό και να πιστέψουν στις δυνάμεις τους! Κάποια από τα παιδιά ξεκίνησαν να κολυμπούν πρώτη φορά χάρη σε εσάς...

Και εσάς γονείς, σταθεροί συνοδοί και υποστηρικτές των δικών μας προσπαθειών, πολύ σας ευχαριστούμε, γιατί χωρίς εσάς η υλοποίηση των μαθημάτων κολύμβησης θα ήταν εξαιρετικά δύσκολή ή… ανύπαρκτη. Ευχαριστούμε κ.κ. Ευαγγελία, Ελένη, Δημήτρη, Αιμιλία και Ελένη και όποιον/α άλλον/η εκτάκτως μας βοήθησε να μεταφέρουμε με ασφάλεια τους μαθητές στο κολυμβητήριο και πίσω στο σχολείο!

Καλό καλοκαίρι, λοιπόν, καλά μπάνια και προσοχή στις θάλασσες!!! 

 

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 


ΕΠΑΙΝΟΣ

Το σχολείο μας στο πλαίσιο του προγράμματος "Κυκλική Οικονομία και Μέλλον χωρίς Απόβλητα" από τον φορέα No Waste 21, βραβεύτηκε για τη συμμετοχή και τις εκπαιδευτικές δράσεις του, την Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024.

Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν μέσω αυτού του προγράμματος, ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί στην προσπάθεια για μια πιο "πράσινη", πιο καθαρή πόλη.
Ανακυκλώσαμε χαρτί, μπαταρίες, λαμπτήρες, καπάκια από πλαστικά μπουκάλια και ηλεκτρικές συσκευές.
Αξιοποιήσαμε μαζί με τα παιδιά τις πράσινες ταράτσες του σχολείου μας, με ξεχορτάριασμα, σκάλισμα και φύτεμα.
Φροντίσαμε και προστατέψαμε τα κατοικίδια εντός και περιμετρικά του σχολείου μας.

Συγχαρητήρια σε όλους, μικρούς και μεγάλους για την υλοποίηση του προγράμματος!